Description
NOW FOODS Graviola 500mg – 100 kapsułekMOŻE WSPOMÓC WALKĘ Z CUKRZYCA – Jednym z kolejnych pozytywnych aspektów stosowania gravioli jest „walka z cukrzycą. Wyciąg z liści flaszowca miękkociernistego obniża poziom glukozy, ale również chroni komórki beta trzustki wydzielające insulinę. WSPOMAGA ŁAGODZENIE BÓLU – Graviola wspomaga łagodzenie stanu zapalnego oraz bólu, bowiem wyciągi z owoców mają działanie hamujące na enzymy COX i COX-2 współodpowiedzialne za syntezę przekaźników, które aktywują receptory bólowe. WSPIERA ZDROWIE KOMÓREK – Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Badania naukowe sugerują, że Acetogeniny, aktywne składniki Graviola, mogą wspierać prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek.NOW FOODS Graviola – Drzewo Graviola (Annona muricata) występuje w tropikalnych rejonach świata. Jego liście mają długą historię stosowania przez tradycyjnych zielarzy. W medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości. Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega wrzodom, obniża poziom cukru i ciśnienia oraz zwalcza wirusy. Jednak graviola stała się najbardziej znana wtedy, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Badania naukowe sugerują, że Acetogeniny, aktywne składniki Graviola, mogą wspierać prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek.Graviola – czyli jak wzbogacić swoją dietęDrzewo Graviola (Annona muricata), określana także jako guanabana, a w Polsce znana pod nazwą flaszowiec miękkociernisty,występuje w tropikalnych rejonach świata, w szczególności na terenie Ameryki Południowej. Hodowana jest przede wszystkim w Meksyku i na Wyspach Karaibskich, ale uprawy możemy znaleźć również w Brazylii, Kolumbii, jak również w północnych regionach Argentyny. Ze względu na miejsce uprawy roślina rośnie cały rok, a jej owoce dojrzewają co miesiąc. Jest to drobne drzewo, które osiąga maksymalnie do 7-10 metrów. Cechują jest przede wszystkim zieleń, z wielkimi liśćmi naprzemianległymi, które mają dość nietypowy, żeby nie powiedzieć nieprzyjemny, zapach. Liście są gładkie, podłużne, z dwóch stron ostro-zakończone o długości 6-20 cm i szerokości 2,5-6 cm. Owoce osiągają nawet do 6 kilogramów, a ich miąższ jest biały i posiadający rozciągające się pasma wrażliwej tkanki wraz z czarnymi nasionami, których długość wynosi nie więcej niż 2 cm. Kosztując ten soczysty i słodko-kwaśny owoc, można wyczuć smak ananasa, tj. rośliny zielnej z rodziny bromeliowatychoraz poziomki czy truskawki tj. występujących w Polsce rodzaju bylin z rodzaju różowatych. Jej uprawą zajmują się mieszkańcy południowo-wschodniej Azji. Liście mają długą historię stosowania przez tradycyjnych zielarzy.Z uwagi na bogate właściwości flaszowca miękkociernistego stosuje się go zarówno w gastronomii, jak i w lecznictwie. Owoc ten znajdują zastosowanie przy przyrządzaniu wszelkiego rodzaju napojów wieloowocowych, dodawany jest także do deserów, sałatek owocowych, jak również można go znaleźć w przetworach. W lecznictwie wykorzystywany jest z uwagi na właściwości antybakteryjne i przeciwwrzodowe, m.in.w medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości.I tak np. w Peru liście gravioli w pierwszej kolejności się parzy, a następnie używa do leczenia stanów zapalnych błony śluzowej, a także w celu pozbycia się śluzu m.in. z gardła, na Karaibach z liści gravioli przygotowuje się herbatę, która ma pomóc w zwalczeniu grypa oraz astmy, natomiast w niektórych częściach Ameryki Południowej, sok uzyskiwany z flaszowca miękkociernistego służy walce z czerwonką i szkorbutem, z kolei korzenie rośliny wykorzystuje się jako środki uspokajające. Śmiało można zatem uznać za prawdziwe przysłowie, że „co kraj, to obyczaj.Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega wrzodom, obniża poziom cukru i ciśnienia oraz zwalcza wirusy.Przełomowy okazał się, fakt, gdy wykazano, że zawarte w gravioli składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Badania naukowe sugerują, że Acetogeniny, aktywne składniki Graviola, mogą wspierać prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek, bo to właśnie one tj. acetogeniny annonaceowe, skutecznie eliminują chorobowe komórki, a co najważniejsze nie wpływają negatywnie na komórki własne organizmu chorego. Acetogeniny annonaceowe znaleźć można w roślinach z grupy Annonaceae, czyli tzw. roślin należących do rodziny okrytonasiennych,których przedstawicielem jest między innymi graviola. Wspominane działanie wynika z tego, iż związki te, tj. acetogeniny, inhibitują procesy enzymatyczne występujące w błonach komórkowych jedynie komórek rakowych, a więc nie naruszając zdrowych komórek organizmu, co ma miejsce przy poddaniu się chemioterapii przy wykorzystywaniu syntetycznych preparatów.Ekstrakty z gravioli są trujące wobec m.in linii komórkowych raka płuc, nowotworu piersi, gruczolakoraka prostaty, raka trzustki, gruczolakoraka okrężnicy, raka wątroby, raka jajnika, szyjki macicy, raka piersi, pęcherza moczowego i liniach komórkowych raka skóry.Graviola, wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i owadobójcze, albowiem posiada ona wiele witamin, które wspomagają układ odpornościowy w codziennym funkcjonowaniu i co za tym idzie chronią przed chorobami, w szczególności zawierając m.in. witaminę A, witaminy z gr. B, witaminę C, K, E oraz kwas foliowy (witamina B9), jak również ważne dla organizmu minerały, takie jak: fosfor, żelazo, magnez, oraz cynk, sódi wapń, co efekcie powoduje, że graviola wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przede wszystkim stosowana jest w szczególności przy leczeniu:infekcji bakteryjnych i grzybicznych;dolegliwościach artretycznych;problemów z wątrobą;bólów ze stawami;zakażeniach skórnych;pasożytach wewnętrznych;stanach depresyjnych;w czasie biegunki oraz podczas gorączce.Jednym z kolejnych pozytywnych aspektów stosowania gravioli jest „walka z cukrzycą. Wyciąg z liści flaszowca miękkociernistego obniża poziom glukozy, ale również chroni komórki beta trzustki wydzielające insulinę, co zostało udowodnione tylko (w przypadku badań na szczurach) u chorych osobników, u zdrowych nie zaobserwowano tego rodzaju skutków. Graviola wspomaga łagodzenie stanu zapalnego oraz bólu, bowiem wyciągi z owoców mają działanie hamujące na enzymy COX i COX-2 współodpowiedzialne za syntezę przekaźników, które aktywują receptory bólowe.Soki z gravioli, bo to je możemy najczęściej spotkać w przemyśle, popija się w dawkach 50-100 ml do dwóch razy dziennie na czczo. Oprócz soków, spotkać możemy graviolę w postaci tabletek lub kapsułek. Należy zaznaczyć, że graviola, jest co do zasady traktowana jako suplement, nie jako lek, a więc stosowana jest w celu uzupełnienia diety.Skutki uboczne gravioli – czyli wszystko ma swoje plusy i minusyMimo wielu pozytywnych aspektów i związanych z tym właściwości, stanowczo niewskazane jest, aby graviolę spożywały osoby przyjmujące leki mające na celu obniżenie ciśnienia, kobiety w ciąży, jak również matki karmiące piersią oraz ważne jest, iż gravioli nie należy łączyć z innymi suplementami jak np. Koenzym Q10. Ponadto należy mieć na uwadze, by tworząc dla siebie plan diety z uwzględnieniem gravioli, nie zapomnieć o uzupełnianiu flory bakteryjnej, albowiem długotrwałe spożywanie flaszowca miękkociernistego może skutkować wyjałowieniem układu pokarmowego. Należy pamiętać, że jak w przypadku każdego produktu, należy zachować rozsądek, ponieważ stosowanie nadmiernej ilości, nie poprawi naszego stanu zdrowia, a wręcz wywoła skutek odwrotny. Objawy przedawkowania gravioli to mdłości, wymioty, biegunka, a także bóle głowy.Szczegółowe instrukcje w zakresie dawkowania suplementu powinny znaleźć się na opakowaniu suplementu lub w jego wnętrzu, zatem koniecznym jest, by zawsze przed zastosowaniem, zapoznać się z jej treścią.Należy także wspomnieć, że w związku z zarzutami kierowanymi w stosunku do wyciągów z gravioli, w szczególności ich wysoce szkodliwego działania na komórki nerwowe oraz tego, że mogą one powodować chorobę Parkinsona, prowadzono szereg badań, które jednoznacznie nie stwierdziły, aby między flaszowcem miękkociernistym, a uszkodzeniami komórek nerwowych czy chorobą Parkinsonowa występował bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy, wobec czego roślina ta nosi w pełni znamiona bezpiecznego suplement, jednakże, co warto podkreślić, nie zaleca się wewnętrznego używania produktów wytworzonych z jej nasion, gdyż w przypadku badań prowadzonych na szczurach, zauważono, iż przy zastosowaniu dawki przekraczającej 300 mg/kg występują dolegliwości jelitowe, a także niechęć do eksplorowania świata.Wyciągi z gravioli obniżają ciśnienie, toteż osoby przyjmujące leki na nadciśnienie zobowiązane są do nadzorowania stanu ciśnienia. Z innych skutków ubocznych można uznać, że przedawkowanie gravioli może zwiększyć moc działania leków przeciwdepresyjnych oraz uspokajających.
Now Foods
orzechy pekan, vegaup, ciasto z proszkiem do pieczenia, witaminy na włosy dla dzieci, minionki banana
yyyyy